19 Kasım 2009 Perşembe

Yaprak Sarması

asma yaprağı, biber salçası, bulgur, domates, domates salçası, karabiber, kırmızı biber, kıyma, kuru nane, kuru soğan, maydanoz, nar ekşisi, oktay usta, oktay usta sarma tarifi, Oktay Usta Tarifleri, oktay usta yaprak sarması, pirinç, sarımsak, sarma dolma, sıvı yağ, www.oktayustam.com, yaprak sarması, yaprak sarması tarifi
Bugünkü tarifimiz nar ekşili yaprak sarması. Tarifin sahibi ise Mersin’den Nazmiye Hanım. Nazmiye Hanım’ın tariflerine, özellikle yöresel yemek tariflerine önümüzdeki günlerde sitemizden ulaşabileceksiniz.

Malzemeler;

* Yarım kilo asma yaprağı
* 1 su bardağı bulgur
* 1 su bardağı pirinç
* 1 adet orta boy kuru soğan
* 3 diş sarımsak
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
* 1 çay kaşığı kuru nane
* Yarım bağ maydanoz
* 3 adet orta boy domates
* Yarım su bardağı sıvı yağ
* 150 gram kıyma
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 1 kahve fincanı nar ekşisi

Üzeri için;

* Yarım yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı nar ekşisi
* 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Hazırlanışı;

Öncelikle asma yaprakları haşlanır. Bulgurlar ve pirinçler yıkanır. Doğrancak olan malzemeler doğranarak tüm malzemeler karıştırılır (Asma yaprakları hariç). Haşlanan asma yapraklarına hazırladığımız iç konularak sarılır. Sarılan sarmaları tencereye aşağıdaki resimdeki gibi düzenli bir şekilde dizilir. Tencereye 3 bardak kaynar su dökülerek sarmalar kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirilir.

Üzerine dökülecek sosu isterseniz yapmayabilirsiniz ama yaparsanız daha lezzetli olur.

Üzeri için yazan malzemelerin hepsini tavada kızartın ve sarmaların pişmesine 10 dakika kala yani pişme süresinin 50. dakikasında sosu sarmaların üzerine yayarak dökün. Pişmeye devam eden sarmaları 10 dakika daha kısık ateşte pişirin ve ardından servis yapın.

Hiç yorum yok: