23 Ocak 2008 Çarşamba

ŞEFTALİLİ PASTA

Ramazanda iftar davetlerine giderken tatlı vs götürmek yerine, kendim pasta yapıp götürmeyi tercih ettim.Şeftalili pastayıda Yasemin'e giderken yapıp götürmüştüm.Genelde çikolata ağırlıklı pastalar yaptığım için bu sefer değişiklik olsun diye meyveli bir pasta yaptım.Şeftali yerine muz,çilek ,frambuaz vs ilede yapabilirsiniz.
Malzemeler
Pandispanya:
  • 8 adet yumurta
  • 230 gr toz şeker (1 su bardağı) -ben daha az kullandım 2/3 bardak
  • 2/3 çay bardağı portakal suyu
  • 1,5 su bardağı un (iki kere elenmiş)

Krema:

  • 2 paket vanilyalı puding
  • 5 su bardağı süt
  • 2 paket krem şanti (2kutu)
  • 2 paket krema sertleştiricisi (dr oetker)

Arasına ve üzerine:

  • 3 adet iri şeftali
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • veya hazır şeftali kompostosu

Yanlarını kaplamak için 1 paket rendelenmiş beyaz çikolata



Yapılışı:

Krema:

Pastaya önce kremayı hazırlayarak başlayın.(iyice soğuması gerekiyor çünkü)
Pudingleri 5 bardak sütle pişirin.Ilınınca buzdolabına kaldırıp iyice soğutun.
Soğuyunca 2 kutu (4 poşet) şantiyi,ve krema sertleştiricileri ekleyip mikserle iyice çırpın.Kullanıncaya kadar tekrar dolaba kaldırın iyice soğutun.
Pandispanya:

Öncelikle fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.Unu bir kaba 2 kez eleyin.Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara koyun.Beyazlara hiç sarı karışmamasına çok dikkat edin.
Toz şekerin yarısını aklara ilave edip bıçakla kesilebilecek kıvama gelene dek mikserle çırpın.
Kalan şekeri sarılara katın .Rengi beyazlayıp mayonez gibi koyu bir kıvam alana kadar çırpın.
Artık mikseri kaldırıp tahta yada plastik bir spatula kullanın.Portakal suyunu yavaşça yumurta sarılarına ekleyip karıştırın.Sonra yumurta aklarını sarılara ekleyip çok yavaşça bir iki kere karıştırın.
Unu azar azar ilave edin. Spatula ile aşağıdan yukarı doğru kaldırarak yavaşça yumurtaları söndürmeden unu yedirin.26 cm'lik kelepçeli kalıba dökerek 30-35 dakika pişirin.
Kabı fırından alarak tel ızgara üzerine kalıpla beraber ters çevirin,o şekilde soğumasını bekleyin.

Şeftali kompostosu:

Şeftalileri soyun,dilimleyin.Üzerine toz şekeri ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su ilave edip,şeftaliler biraz yumuşayana kadar pişirin.Soğuyunca tel süzgeçle suyunu süzün.


Pandispanyayı 3 parçaya bölün.Servis tabağına pişirdiğiniz kalıbın kelepçeli kısmını koyup pandispanyanın ilk katını içine yerleştirin.Keki ıslatın. (keki ıslatmak için portakal suyu yada kompostonun suyunu kullanabilirsiniz).Kremanın 1/3 'ini koyup şeftali dizin.2 ci kat keki koyup aynı işlemi tekrarlayın.Son kekide yerleştirip soğuması için 1 saat kadar buzdolabına koyun.

Kelepçeyi dikkatlice çıkarın.Yanlarını ve üzerini kalan krema ile kaplayın.Üzerine şeftali dizip yanlarını rendelenmiş beyaz çikolata ile kaplayın.Vaktiniz varsa 1 gece buzdolabında bekletip öyle servis yapın.Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: