22 Ocak 2008 Salı

APERATİF VE MEZE YE- BİBERLİ, PEYNİRLİ DÜRÜM VE FESLEĞEN SOSLU KARIŞIK KIZARTMA

Bu ayki etkinlik günü de geldi, zaman çok hızlı geçiyor, etkinlik konumuz "Aperatifler ve Mezeler", etkinlik evsahibimiz ise Serpil. Serpil'e konu için teşekkür edip, kolay gelsin diyorum. Bu ay için 2 kolay tarif hazırladım, bir aperatif ve bir meze. Kızartma yeni bir tarif sayılmaz gerçi, sadece sosla zenginleştirdim. Dürüm ise tam bir aperatif ve hazırlaması kolay ve lezzetli. Tarifler şöyle;
FESLEĞEN SOSLU KARIŞIK KIZARTMA

Kızartma sevmeyen varmı bilmem ama ben küçüklüğümden beri çok severim, 3 öğün yiyebilirim, hele de güzel bir sos olursa yanında. Böyle yazınca sürekli kızartma yaptığım düşünülebilir ama pek sık yapıyorum diyemem, yazları daha çok yiyoruz, yaz kahvaltılarında ve akşamları meze olarak. En güzel mezelerden biri olduğunu düşündüğüm kızartmayı ben domates ve fesleğenli bir sos hazırladım, isterseniz yoğurt soslu da hazırlayabilirsiniz. Tarif şöyle;

Malzemeler:

-3 adet kabak
-3 adet patlıcan
-3 adet patates
-4 adet kırmızı biber ve 12 adet yeşil biber
-3-4 dak fesleğen
-2 diş sarmısak
-3 adet domates
-1/2 litre ayçiçek yağı

Yapılışı :

Kızartma tenceremize yağımızı koyup, ısınmaya bırakıyoruz. Öncelikle patlıcanları soyup, halka veya dikdörtgen şekilde doğrayıp, tuzlu suda bekletiyoruz. Bu arada patates ve kabaklarımızı soyup, istediğimizi şekilde doğruyoruz. Kırmızı biberlerimizi de doğruyoruz ve patlıcanlarımızı sudan alıp yıkıyoruz ve iyice kuruluyoruz. Isınan yağımızda sırayla sebzelerimizi kızartıyoruz. Kızartmamız tamamlanınca sosumuzu hazırlayabiliriz. Sos tavamıza 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, dövülmüş veya çok küçük doğranmış sarmısaklarımızı ekliyoruz ve 2-3 kere karıştırıp, kabuklarınız soyup, küp küp doğradığımız domatesleri ilave ediyoruz ve suyunu biraz çekip sos kıvamına gelene kadar pişiriyoruz tuzunu ekliyoruz ve ocaktan almadan hemen önce fesleğen dallarını içine atıp, altını kapatıyoruz. Ben taze fesleğen dalları kullandım, siz isterseniz kuru fesleğen veya kekik kullanabilirsiniz. Servis tabağına alıp, sosu ortasına koyuyoruz. Afiyet olsun...


BİBERLİ VE PEYNİRLİ DÜRÜM

Biberli ve peynirli dürüm, yapımı çok kolay ve kısa zamanda hazırlanan, ayrıca da çok lezzetli bir aperatif oldu. Pratik bir şey hazırlayayım diye düşünürken aklıma geldi ve tahminimden çok daha lezzetli oldu ve ikram ettiğim herkes tarafından çok beğenildi. Acil durumlarda kendinize ve misafirlerinize hazırlayabileceğiniz kolay bir seçenek. Malzemelerden fesleğen sos ve közlenmiş biberleri evde hazırlayabilirsiniz veya hazırlarından kullanabilirsiniz, ben bu defa hazır malzemelerle yaptım. Tarif şöyle;


Malzemeler:

-4 adet dürüm ekmeği (lavaş)
-2 yemek kaşığı fesleğen sos(hazır pesto sos)
-1 paket krem kaşar
-8 adet közlenmiş kırmızı biber

Yapılışı :

Lavaşımızı tezgahımıza koyup, üzerine fesleğen sosumuzu sürüyoruz. Sonra 2 adet közlenmiş kırmızı biberlerimizin ortalarını açıp, tek kat olarak ekmeğin üzerine yerleştiriyoruz ve en üste krem kaşar sürüyoruz. Sonra rulo yapıp, istediğimiz büyüklükte dilimliyoruz ve kürdanla tutturup, servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: