22 Ocak 2008 Salı

HÜNKAR BEĞENDİ


İftar soframızın ikinci tarifi geleneksel bir yemek olan hünkar beğendi. Eskiden ismini duyduğumda çok zor yapılacağını düşündüğüm bu yemeği pratik bulduğumu söylemeliyim. Bir yemeğin iyi olması için malzemelerin iyi olması ve püf noktalara dikkat etmek gerektiği biliyorum. Bu kural bu yemek için vazgeçilmez. Bu nedenle yazılanlara tam olarak uymanızı tavsiye edeceğim. Ben tam olarak böyle yaptım ve sonuç çok beğenildi. Bu güzel servis tabağını ise çok sevdiğim arkadaşım Gaziantep'den hediye getirmişti. İlk defa kullanmış oldum. Geleneksel yemeğe, geleneksel tabak. Tarifimiz ise şöyle;

Malzemeler:

-1 kg dana kuşbaşı
-1 büyük soğan
-2 çorba kaşığı salça
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-6 adet patlıcan
-3 çorba kaşığı un
-2 çorba kaşığı tereyağı
-2 su bardağı süt
-1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
-2 tatlı kaşığı tuz
-1 tatlı kaşığı karabiber

Yapılışı:

Öncelikle beğendiyi hazırlamak için patlıcanları fırında közlüyoruz ve kabuklarını soyup, kuşbaşı doğruyoruz. 2 çorba kaşığı tereyağı eritip, unu ekleyip, unun kokusu gidene kadar kavuruyoruz. Sonra patlıcanlarımızı ekliyoruz ve karıştırıyoruz. 2 su bardağı soğuk sütümüze ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. Karışım kıvam alınca 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiber ekliyoruz, son olarak da kaşar peynirini ilave edip, eriyince ocaktan alıyoruz, beğendimiz hazır.
Etimizi öncelikle üzerini kapatacaka kadar sıcak su ile 1-2 dakika kaynatıyoruz, sonra süzgeçten geçirip, soğuk suda yıkıyoruz. Bu işlem etlerimizin daha yumuşak olmasını sağlayacak. Tabi etin iyi olması da çok önemli. Büyük bir tencerede doğradığımız soğanları 2 yemek kaşığı sıvıyağla kavuruyoruz ve salçamızı ekliyoruz, en son etlerimizi ilave ediyoruz ve karıştırarak 1-2 dakika pişiriyoruz ve yine etlerin üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edip, tuzunu ekleyip, etler iyice pişene kadar (30 dakika kadar) pişiriyoruz. Servis tabağına önce beğendiyi sonra etlerimizi koyup, üzerine etin sosundan döküyoruz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: