31 Ocak 2008 Perşembe

LİMONLU CHEESECAKE (PEYKEK)

Cheesecake’in favori tatlım olduğunu daha önce yazmıştım. Cheesecake yapımında iddialı olduğumu da söyleyebilirim. Zaten cheesecake’ler için ayrı bir etiket açmış olmam bunun işareti sanırım. Ben Newyork tarzı cheesecake seviyorum, yani fırınlanmış olanları. Zaman içinde çok farklı tatlardaki tarifleri paylaşacağım. Bugün klasik bir tat olan limonlu cheesecake…

Malzemeler:

-600 gr. krem peynir
- 1 bardak toz şeker
-5 tatlı kaşığı mısır nişastası
-4 adet yumurta
-1 paket krema
-1 limonun suyu ve kabuğunun rendesi
-1,5 paket yulaflı bisküvi
-125 gr tereyağı

Yapılışı:

Öncelikle cheesecake'in bisküvi tabanını hazırlıyoruz. Bisküvileri mutfak robotunda ya da döverek kırıntı haline getiriyoruz ve erittiğimiz tereyağı ile iyice karıştırıyoruz. Kalıbının kenarlarını fırça yardımıyla yağlayıp, tabanına pişirme kağıdı yerleştiriyoruz. (Ben 22 cm'lik kelepçeli kalıp kullandım, daha küçük kalıp kullanacaksanız, malzeme miktarını biraz azaltabilirsiniz) Bisküvi karışımını kek kalıbının tabanına boşaltıp, her tarafta eşit yüksekliğe gelecek şekilde bastırıyoruz ve buzdolabına kaldırıyoruz.
Karıştırma kabımıza krem peyniri, mısır nişastası ve toz şekeri ekleyip mikser ile çırparak kalın bir krema kıvamına getiriyoruz. Yumurtaları birer birer bu karışımın içine kırarak çırpmaya devam ediyoruz. Bu aşamada dikkat etmemiz gereken şey, yumurtaları çok fazla çırpmamak, aksi halde kekimizin üstünde pişerken çatlaklar oluşabilir. Son olarak kremayı, limon kabuğu rendesini ve suyunu da bu karışıma ekleyip karıştırdıktan sonra kek kalıbının içindeki bisküvi tabanının üzerine döküyoruz.
Önceden 175 derece ısıya getirdiğimiz fırında yaklaşık 10 dakika kadar pişirip, 10 dakika dolunca fırının ısısını 90 dereceye düşürüyoruz ve bu düşük ısıda yaklaşık 60-70 dakika daha pişirmeye devam ediyoruz. Kekin tam ortası ıslak veya parlak değilse pişmiş demektir. Cheesecake'miz oda ısısına gelince buzdolabına koyup, üstünü kapatmaksızın bir gece bekletiyoruz. Sonra üst dekorasyonunu yapabiliriz. Ben cheesecake'in üzerini eritilmiş beyaz çikolata ile kapladıktan sonra, yağlı kağıttan yaptığım külah içinde erimiş olan bitter çikolata ile daireler çizip sonra kürdanla bunları ara noktalardan birleştirdim. Servis yaparken de yine bitter çikolata ile yaptığım yapraklarla süsledim. (Gerçek veya yapay bir yaprağı ince tabaka eritilmiş çikolata ile kaplayıp, kuruyunca dikkatlice ayırıyoruz)
Cheesecake ile ilgili bir püf noktada bekledikçe tadının yerleşip, lezzetinin artması. Bu nedenle ben genelde 2 gün önceden yapmaya gayret ediyorum. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: