31 Ocak 2008 Perşembe

PATLICANLI AYÇÖREĞİ

Patlıcanlı ayçöreği, çalışan biri olarak haftaiçi akşam yemeği sorununa çözüm amacıyla yaptığım bir yiyecek. Malum kilo sorunları nedeniyle iş çıkışı akşam geç saatlerde fazla yememeye çalışıyoruz aşçı yamağı ile, gerçi blog çalışmaları engel oluyor ama iradeli davranmaya çalışıyoruz:) Ayçöreğinin yanında sıcak bir çorba ile akşam menüsünü tamamlıyoruz. Ayçöreği sebzeli olunca sebze ve karbonhidrat ihtiyacını karşılıyor. Az miktarda yağ ve patates ile hazırlanan hamurda un miktarı da az oluyor yani hafif bir çörek elde ediyoruz. Ben normal un ile yaptım ama kepekli unla da yapılabilir. Tarif şöyle;
Malzemeler:(24 adet çörek için)
-3 adet haşlanmış patates (patatesler küçük ise 4 adet)
-100 gr tereyağ
-1 küçük çay bardağı yoğurt
-1 yumurta
-2 su bardağı un
-1 adet soğan
-3 adet patlıcan
-2 yemek kaşığı sıvıyağ
-2 diş sarmısak
-2 adet domates
-Tuz, pulbiber ve karabiber
-Üzeri için susam, haşhaş veya çörekotu
Yapılışı:
Öncelikle ayçöreğinin içini hazırlıyoruz. Patlıcanları soyup, küp şeklinde doğrayıp, tuzlu suda bekletiyoruz. Soğan ve sarmısağı doğrayıp, sıvıyağda 1-2 dakika kavuruyoruz ve süzdüğümüz patlıcanları ekliyoruz. Domateslerin kabuklarını soyup doğrayarak ilave ediyoruz ve domateslerin suyu tamamen kaybolana ve patlıcanlar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Tuz ve baharatını ekleyip, ocaktan alıyoruz.
İç soğurken haşlayıp kabuklarını soyduğumuz patatesleri çatalla ezip, tereyağ, yumurta akı, yoğurt ve unla yoğurup yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru 4 eşit parçaya bölüp, her parçayı yarım cm kalınlığında açıyoruz ve 6 eşit üçgen şeklinde kesiyoruz, geniş kısmına patlıcanlı içi koyup, yuvarlayarak sarıyoruz ve ay şekli veriyoruz. Diğer 3 parça içinde aynı işlemi tekrarlayıp, üzerine yumurta sarısı sürüyoruz ve haşhaş, çörekotu veya susam serpiştiriyoruz. Yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye dizdiğimiz ayçöreklerimizi önceden ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: