23 Ocak 2008 Çarşamba

ÇİKOLATALI KROKANLI PASTA

Pastayı ilk kez Ağustos sonunda eşimin doğum günü için yaptım.Yiyen herkesten çok güzel övgüler aldı pastam ve bir hafta sonra tekrar yaptım.Genelde çikolatalı ve vişneli ,çilekli pastalar yeniyor bizde.Bu sefer değişiklik olsun deyip bu pastayı ortaya çıkardım.Yaptığım en güzel pastalardan biriydi diyebilirim.Pandispanyası Emel Başdoğan'ın tarifi ve gerçekten mükemmel bir lezzeti var.Eğer vaktiniz müsaitse ,pastayı bir gün önceden yapıp buzdolabında kapalı bir şekilde muhafaza edin, lezzeti çok daha iyi oturuyor .Afiyet olsun.



Pandispanya için:
  • 8 adet yumurta
  • 230 gr toz şeker (1 su bardağı) -ben daha az kullandım 2/3 bardak
  • 2/3 çay bardağı portakal suyu
  • 150 gr un (1 su bardağı)
  • 66 gr kakao (1/2 su bardağı)

Yapılışı:

  • Öncelikle fırınınızı 175 dereceye ayarlayın.Un ve kakaoyu bir kaba eleyin.Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayrı kaplara koyun.Beyazlara hiç sarı karışmamasına çok dikkat edin.
  • Toz şekerin yarısını aklara ilave edip bıçakla kesilebilecek kıvama gelene dek mikserle çırpın.
  • Kalan şekeri sarılara katın .Rengi beyazlayıp mayonez gibi koyu bir kıvam alana kadar çırpın.
  • Artık mikseri kaldırıp tahta yada plastik bir spatula kullanın.Portakal suyunu yavaşça yumurta sarılarına ekleyip karıştırın.Sonra yumurta aklarını sarılara ekleyip çok yavaşça bir iki kere karıştırın.
  • Un ve kakao karışımını azar azar ilave edin. Spatula ile aşağıdan yukarı doğru kaldırarak yavaşça yumurtaları söndürmeden unu yedirin.Ben kalıp olarak büyük boy dikdörtgen borcam kullandım.Yağlı kağıt serdiğiniz kaba dikkatlice döküp üzerini düzeltin.
  • 30-35 dakika pişirin.Kabı fırından alarak tel ızgara üzerine kalıpla beraber ters çevirin,o şekilde soğumasını bekleyin.



Pastacı kreması :( pastanın arasına)
  • 500 ml süt
  • 4 adet yumurta sarısı
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • 80 gr bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:

  • Sütü ve şekeri bir tencereye koyup ocağa alın, kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
  • Bu arada ayrı bir kapta çikolata dışındaki malzemeleri güzelce mikserle çırpın.
  • Sütün yarısını azar azar bu karışıma devamlı karıştırarak ekleyin.Daha sonra karışımı ocaktaki süte ilave edip çırpma telinizle sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
  • Ocaktan alıp çikolatayı ekleyin .Çikolata eridikten sonra tencereden başka bir kaba alın soğuyana kadar arada gelip gidip karıştırın.



Üst kreması:

  • 1 paket dr oetker çikolata parçalı puding
  • 2,5 su bardağı süt
  • 2 poşet (1 kutu) kakaolu kremşanti
  • 1 paket krema sertleştirici
  • 2 yemek kaşığı kakao

Yapılışı:

  • Pudingi 2,5 bardak sütle pişirin.Ilınınca buzdolabına kaldırıp iyice soğutun.
  • Soğuyunca 2 poşet şantiyi,kakaoyu,ve krema sertleştiriciyi ekleyip mikserle iyice çırpın.Kullanan kadar tekrar dolaba kaldırın.

Krokan için:

  • 300-400 gr fındık -ben fındık ,ceviz karışık kullandım.
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Yapılışı:

  • Toz şekeri teflon bir tava yada sığ bir tencereye koyun.Eriyip karamelleşince kabartma tozunu ekleyip karıştırın.Fındık kırıklarını ilave edip çabucak karıştırın.
  • Büyükçe bir fırın tepsisine yada folyo serdiğiniz tezgahınıza döküp, bir kaşığın tersi ile bastırıp düzleştirin.
  • Soğuduktan sonra elinizle kırarak küçük parçalara ayırın.Kırılmayan sert parçalar olursa çok ezmeden merdane ile üzerinden geçerek kırın.

Pandispanyaları ıslatmak için:

  • 1,5 su bardağı portakal suyu

Pastanın hazırlanması:

  • Pandispanyayı enine ortadan ikiye kesin.Alt parçayı portakal suyunun yarısı ile ıslatın.Ara kremasını her yerine düzgünce yayın.Krokan koyun.Diğer parçayıda ıslatıp üzerine koyun.Üst kremasınıda sürüp düzeltin.
  • İstediğiniz gibi krokanla süsleyebilirsiniz.Ben ilkinde ortasına krokan koyup üst kremadan biraz ayırıp kenarlarını süslemiştim.İkinci yapışımda sadece kenarlara krokan koyup ortasını boş bıraktım.Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: