22 Ocak 2008 Salı

KAHVALTI DAVETİ VE PATATES GRATEN

Bayramdan önceki Cumaresi günü arkadaşım Alev'in doğumgünü nedeniyle gerçekleştidiği kahvaltı davetine gittim. Tabi giderken de Alev'den kahvaltı masasını görüntüleyip, sitede paylaşmak konusunda onay aldım. Alev bize çok güzel bir masa hazırlamış ve çok lezzetli yiyecekler yapmıştı. Keyifli bir sohbet eşliğinde, tanışmayan insanlar olarak, bu lezzetleri tadıp, Alev'in doğumgününü kutladık. Nice yıllara Alev...

Alev bizim için;

-Patates graten
-Menemen
-Soslu sosis
-Paçanga ve sigara böreği
-Çikolatalı muffin

yapmıştı. Hepsinin fotoğrafları aşağıdaki kolajda. Ben de giderken Alev'e meyve kurabiyelerden oluşan bir sepet götürdüm. Meyve kurabiyelerin tarifini yakında paylaşacağım, ama önce tadı damağımızda kalan, 2'şer defa servis aldığımız patates gratenin tarifini veriyorum. Tarif Alev'e ait ve kahvaltının yanısıra, et ve balık yemeklerininin yanına da yapabiliriz. Masamızdaki diğer lezzetlerden çikolatalı muffini, vişneli-çikolatalı muffin tarifininden, vişneyi çıkararak yapabilirsiniz. Graten tarifimiz ise şöyle;


Malzemeler: (4 kişilik)

-8 adet orta boy patates
-1 su bardağı süt
-1/2 su bardağı süt kreması
-1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
-1 sarmısak
-1 tatlı kaşığı tereyağı
-Tuz ve taze öğütülmüş karabiber

Yapılışı:

Öncelikle patateslerimizin kabuklarını soyup, mümkün olduğunca ince (neredeyse zar gibi) halka halka doğruyoruz. Sonra bir kaseye doğranmış patatesleri, sütü, kremayı, kaşar peynirin yarısını, baharatları koyup, karıştırıyoruz. Uygun ebatta bir fırın kabının içini, ikiye bölünmüş sarmısağın kesik yüzeyleriyle ovalıyoruz. Sonra tereyağıyla bütün kabı yağlayıp, patatesli malzemeyi içine koyuyoruz. Kalan kaşarı üzerine serpiştiriyoruz. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişiriyoruz. Burada iki önerim olacak, ki birini Alev uygulamıştı. Sarmısakla kabı ovduktan sonra kalan sarmısağı da patates karışımının içine doğramak. Diğeri ise kaşar peyniri rendesini pişme süresinin sonuna doğru ( son 10 dakika içinde) üzerine serpiştirmek. Böylece peynirler fazla pişmemiş olacaklar. Ben peynirlerin pişmiş halinin de çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: