22 Ocak 2008 Salı

LİMONLU HAŞHAŞLI KEK

Limonlu haşhaşlı kek en sevdiğim kek. Bu kekle tanışmam çok eskilere dayanıyor. Ablamın Amerika'dan getirdiği hazır kek karışımlarından birini aniden canımızın tatlı birşeyler istemesi üzerine yapmasıyla oldu, tadına baktığımızda çok beğenmiştik, haşhaşların ağızda çıtır çıtır dağılan hali ve limon aroması çok lezzetliydi. Tabi bu keki nasıl yapabiliriz diye düşündük ve o günler için en zor kısım haşhaş tohumu bulmak gibi görünmüştü, mutfakla şimdiki kadar içiçe olmayan bana. Biraz araştırınca haşhaş tohumunu bulduk ve kek denemelerine başladık. O gün bu gündür, bizim evde, annemlerde ve Hatsum' da en sık yapılan kek oldu. Ben de yeni evlendiğim günlerde çay davetleri için sabit bir menü hazırlamıştım, o menünün içindekilerden biri yine limonlu haşhaşlı kekdi. İlk günlerde sık sık ağırladığım farklı misafir gruplarından bu keki beğenmeyen hiç olmadı. Yeni evliler için ufak bir tavsiyem de benim yaptığım gibi yapmaları, davetliler genellikle farklı kişiler olacaktır, bu durumda sabit bir yemek ve çay daveti menüsü hazırlayıp, misafirlere ikram edilebilir. Böylece biz çalışan hanımlar, deneyimli olduğumuz ve pratiklik kazandığımız yiyecekleri yaparak biraz olsun zaman kazanabiliriz. Gelelim tarifimize;

Malzemeler:(4 kişilik)

-4 yumurta
-1 su bardağı sıvıyağ
-1 su bardağı yoğurt
-1/2 çay bardağı süt
-1,5 su bardağı toz şeker (Şeker miktarını azaltabilirsiniz)
-1 limonun kabuğunun rendesi
-2 yemek kaşığı limon suyu
-2 yemek kaşığı siyah haşhaş tohumu
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya veya 1 çay kaşığı vanilya aroması
-2,5 su bardağı un

Yapılışı:

Öncelikle yumurtalarımızı kabarıp, krema kıvamına gelene çırpıyoruz, şekerimizi ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Sonra sıvıyağ, yoğurt ve sütümüzü ekliyoruz. Limon kabuğu rendesi ve limon suyumuzu da ilave ettikten sonra, içine kabartma tozu ve toz vanilyamızı ekleyip, elediğimiz unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Sıvı vanilya kullanacaksak undan önce ilave edebiliriz. Son olarak haşhaş tohumunu ilave edip, karıştırıyoruz ve yağlanmış kalıbımıza döküyoruz ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika kadar pişiriyoruz. Kekimiz istersek muffin kalıplarında da pişirebiliriz, tabi bu durumda pişirme süresi daha kısa olacaktır, kürdan testi ile kekin pişip pişmediğini anlayabiliriz. Bir de kekleri pişiriken ilk 20 dakika fırının kapağının açmamalıyız. Afiyet olsun....

Hiç yorum yok: