22 Ocak 2008 Salı

HAVUÇLU KEK

2008'i soğuk havalarla, güzel dileklerle, yeni beklentilerle karşıladık. Soğuk havalarda yapılacaklar ve 2007 yılı özeti öne çıkınca havuçlu kek vitrinde kaldı, ama merak etmeyin 2007'den kalmış olsa da tadı hala çok güzel...
Daha önce yazdığım gibi havuçlu keki Ali'nin doğumgünü için yapmıştım. Hande pastayı yaptıracağını söyleyince ağır olmayan tatlı birşeyler hazırlayayım diye düşündüm ve çok sevdiğim klasik havuçlu keki yaptım ve böylece de tarifi sizlerle paylaşma fırsatım doğdu. Tabi kek havuçlu olunca üzerine peynir kreması da yapmak lazımdı, onu da yaptım. Ben kalabalık olacağı için en büyük boy kek kalıbımla yaptım, siz daha küçük kalıp kullanacaksanız, ölçüyü azaltabilirsiniz. İşte tarif;

Malzemeler: (26 cm'lik kalıp için)

-4 yumurta
-1,5 su bardağı esmer şeker
-100 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
-1 yemek kaşığı tarçın
-100 ml krema
-1 paket kabartma tozu
-1/2 çay kaşığı karbonat
-1/2 çay kaşığı tuz
-1 paket vanilya
-3 adet ince rendelenmiş havuç
-1 su bardağı ceviz
-3 su bardağı un

Peynir Kreması İçin;

-100 gr labne peyniri
-1 yemek kaşığı pudra şekeri
-50 gr beyaz çikolata
-50 gr krema

Yapılışı:

Öncelikle kek yapmadan önce malzemelerimizi oda sıcaklığına gelmeleri için önceden hazırlıyoruz. Yumurtalarımızı kabarıp, krema kıvamına gelene çırpıyoruz, esmer şekerimizi ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Sonra yumuşak tereyağını ve kremayı ekliyoruz. İçine kabartma tozu, karbonat, tuz, tarçın ve toz vanilyamızı ekleyip, elediğimiz unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Sıvı vanilya kullanacaksak undan önce ilave edebiliriz. Son olarak rendelenmiş havuç ve cevizimizi de ilave edip, karıştırıyoruz ve yağlanmış kalıbımıza döküyoruz ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 60-70 dakika kadar pişiriyoruz. Kekimiz istersek muffin kalıplarında da pişirebiliriz, tabi bu durumda pişirme süresi daha kısa olacaktır, kürdan testi ile kekin pişip pişmediğini anlayabiliriz. Bir de kekleri pişiriken ilk 20 dakika fırının kapağının açmamalıyız. Kekimiz piştikten sonra soğumaya birakıyoruz ve bu arada peynir kremasını hazırlıyoruz. Aslında genellikle yapılan peynir kreması tereyağ, labne ve pudra şekerinden oluşur, ben de daha önce yaptığım muzlu muffinleri bu krema ile kaplamıştım. Ancak bu defa tereyağ kullanarak genel tadı hafif olan bu keki ağır bir hale getirmek istemedim ve tereyağ yerine krema ve beyaz çikolata ekledim. Kremayı kaynama noktasına kadar ısıtıp, çikolatayı ekledim, çikolata eriyip, karışım biraz soğuyunca labne peynirini ve pudra şekerini ekledim ve homojenleşene kadar karıştırıp, kekin üzerini kapladım ve üzerini Ali için süsledim. Afiyet olsun....


Yapılışı:

Kek yapmadan önce malzemelerimizi oda sıcaklığına gelmeleri için önceden hazırlıyoruz. Yumurtalarımızı kabarıp, krema kıvamına gelene çırpıyoruz, esmer şekerimizi ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Sonra yumuşak tereyağını ve kremayı ekliyoruz. İçine kabartma tozu, karbonat, tuz, tarçın ve toz vanilyamızı ekleyip, elediğimiz unu yavaş yavaş ilave ediyoruz. Sıvı vanilya kullanacaksak undan önce ilave edebiliriz. Son olarak rendelenmiş havuç ve cevizimizi de ilave edip, karıştırıyoruz ve yağlanmış kalıbımıza döküyoruz ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 60-70 dakika kadar pişiriyoruz. Kekimiz istersek muffin kalıplarında da pişirebiliriz, tabi bu durumda pişirme süresi daha kısa olacaktır, kürdan testi ile kekin pişip pişmediğini anlayabiliriz. Bir de kekleri pişiriken ilk 20 dakika fırının kapağının açmamalıyız. Kekimiz piştikten sonra soğumaya birakıyoruz ve bu arada peynir kremasını hazırlıyoruz. Aslında genellikle yapılan peynir kreması tereyağ, labne ve pudra şekerinden oluşur, ben de daha önce yaptığım muzlu muffinleri bu krema ile kaplamıştım. Ancak bu defa tereyağ kullanarak genel tadı hafif olan bu keki ağır bir hale getirmek istemedim ve tereyağ yerine krema ve beyaz çikolata ekledim. Kremayı kaynama noktasına kadar ısıtıp, çikolatayı ekledim, çikolata eriyip, karışım biraz soğuyunca labne peynirini ve pudra şekerini ekledim ve homojenleşene kadar karıştırıp, kekin üzerini kapladım ve üzerini Ali için süsledim. Afiyet olsun....

Hiç yorum yok: