Malzemeler:
Hamuru icin 3 bardak un, tuz ve yeterince su
Acmak icin sivi yag
3 adet buyuk patates
1 adet kuru sogan
Kavurmak icin sivi yag
1,5 yemek kasigi salca
tuz, karabiber, kimyon
Oncelikle patatesleri haslayip eziyoruz. Ben mikrodalgada hasladim. Her patates icin yuksek isida 5 dakika yeterli oluyor. Mikrodalga kullanacaksaniz, patatesleri icine koydugunuz tabagin uzerine strec film ile sikica kapatmayi unutmayin, boylece patatesler kurumaz. Bir yandan sogani yemeklik dograyip istedigimiz miktar sivi yagda kavuruyoruz. Salca ekleyip bir iki karistirdiktan sonra ezmis oldugumuz patatesleri ekleyip karistiriyoruz. Ocagin altini kapatip icine baharatlarini ekliyoruz.
Sira geldi yufkalara. Un, tuz ve su ile yumusak bi hamur elde ediyoruz. Cok yumusak degil ama sert de degil. Manti hamuru gibi diyeyim. Birkac bezeye bolup, uzerlerine nemli bir bez orterek on dakika kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra her bir bezeyi merdane ile yaklasik 10 cm yaricapinda aciyoruz. Uzerini sivi yag ile yaglayip bes dakika kadar bekliyoruz. Daha sonra hamurun bir ucundan tutup cekiyoruz. Sivi yag ile yumusamis olan hamur kolayca inceliyor. Dikkat edin fazla cekerseniz yirtilir. Bu islemi iki uctan, hatta neresinden yapabilirseniz yapin. Incelmis hamurun uzerine patatesli icten yayip rulo seklinde sariyoruz. Rulolari onceden yagladigimiz tepsiye uzunlamasina diziyoruz. Sakin benim gibi actiginiz hamurlari yanyana dizip hepsini yaglayip bekletmeyin. Cunku daha sonra yerinden kaldirmaya calistiginizda hamur elinizde uzar ve masadan kalkmaz. Siz de elinizde uzamis hamur, ama altinda diger yaglanmis hamur oldugu halde kalirsiniz. O yuzden ben tek tek yapmanizi tavsiye ederim ya da daha iyi bir formulu olan varsa soylesin. En son yumurta sarisini surup, corek otu serpiyoruz. Onceden isitilmis (325F, 170C) firina veriyoruz. Uzeri kizarinca firindan cikarip ilimasini bekliyoruz. Sonra da afiyetle yiyoruz... Bu arada ellerim yag icinde oldugu ve tek basima hamurla savastigim icin ara islemleri fotograflayamadim, kusuruma bakmayin.
Gelelim mozaik pastaya. Mozaik pastanin sadece resmini ekliyorum. Tarifi icin sizi Sevgili Ebru'nun sitesine yonlendiriyorum. Tarife buradan ulasabilirsiniz. Ilk denememdi ve hic de fena olmadi. Bu arada arkadaslarim okursa diyecekeler ki Minik Kus denemelerini bizim uzerimizde yapiyo, ama olsun sonuclar guzel oldu ya cok sukur. Siz de deneyin. Bence her iki tariften de memnun kalacaksiniz. Sevgiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder