2 Şubat 2008 Cumartesi

Carsaf Boregi ve Mozaik Pasta

Carsaf boregi ismini duymus ama daha once hic denememistim. Kac zamandir da aklimda soyle hamurunu evde hazirlayacagim bir borek yapmak vardi. Yaklasik 1 ay once kizlari bana oturmaya davet etmistim. Ne yapsam diye dusunurken, aklima bu borek geldi. Daha once internette bir yerlerde okumustum nasil yapildigini ama malzeme falan ne kadar koyulur aklimda kalmamis hic. O gun cok da zamanim olmadigi icin arastirma falan yapmadan koyuldum boregi hazirlamaya. Adi ustunde carsaf boregi, carsaf uzerinde acilsa gerek ama bende nerde o yurek ve o maharet. Carsaf yerine masa kullanmaktan baska carem yoktu. Bu carsaf boregi de oldu masa boregi :) Annem de hic bize bu borekten yapmadigi icin nasil bir sonucla karsilasacagimi bilemiyordum. Ama o aksam Emine tadina bakip da "aaaa bu annemin boreginin aynisi olmus" diyince bir seylerin yolunda oldugunu hissettim. Biraz daha konusunca annesinin de benimle ayni yontemi kullandigini ogrendim ve tabi ki bendeki mutluluk seviyesi tavan yapti. Dedim madem begenildi, cektigim tek fotografi kaybetmeden bilgisayara aktarayim. Bunu diyeli bir ayi gecti sanirim. Arsive bakinca yayinlamamis oldugumu farkettim ve firsat bu firsat diyip yayinlayayim dedim. Buyrun bakalim....

Malzemeler:

Hamuru icin 3 bardak un, tuz ve yeterince su
Acmak icin sivi yag
3 adet buyuk patates
1 adet kuru sogan
Kavurmak icin sivi yag
1,5 yemek kasigi salca
tuz, karabiber, kimyon

Oncelikle patatesleri haslayip eziyoruz. Ben mikrodalgada hasladim. Her patates icin yuksek isida 5 dakika yeterli oluyor. Mikrodalga kullanacaksaniz, patatesleri icine koydugunuz tabagin uzerine strec film ile sikica kapatmayi unutmayin, boylece patatesler kurumaz. Bir yandan sogani yemeklik dograyip istedigimiz miktar sivi yagda kavuruyoruz. Salca ekleyip bir iki karistirdiktan sonra ezmis oldugumuz patatesleri ekleyip karistiriyoruz. Ocagin altini kapatip icine baharatlarini ekliyoruz.

Sira geldi yufkalara. Un, tuz ve su ile yumusak bi hamur elde ediyoruz. Cok yumusak degil ama sert de degil. Manti hamuru gibi diyeyim. Birkac bezeye bolup, uzerlerine nemli bir bez orterek on dakika kadar dinlendiriyoruz. Daha sonra her bir bezeyi merdane ile yaklasik 10 cm yaricapinda aciyoruz. Uzerini sivi yag ile yaglayip bes dakika kadar bekliyoruz. Daha sonra hamurun bir ucundan tutup cekiyoruz. Sivi yag ile yumusamis olan hamur kolayca inceliyor. Dikkat edin fazla cekerseniz yirtilir. Bu islemi iki uctan, hatta neresinden yapabilirseniz yapin. Incelmis hamurun uzerine patatesli icten yayip rulo seklinde sariyoruz. Rulolari onceden yagladigimiz tepsiye uzunlamasina diziyoruz. Sakin benim gibi actiginiz hamurlari yanyana dizip hepsini yaglayip bekletmeyin. Cunku daha sonra yerinden kaldirmaya calistiginizda hamur elinizde uzar ve masadan kalkmaz. Siz de elinizde uzamis hamur, ama altinda diger yaglanmis hamur oldugu halde kalirsiniz. O yuzden ben tek tek yapmanizi tavsiye ederim ya da daha iyi bir formulu olan varsa soylesin. En son yumurta sarisini surup, corek otu serpiyoruz. Onceden isitilmis (325F, 170C) firina veriyoruz. Uzeri kizarinca firindan cikarip ilimasini bekliyoruz. Sonra da afiyetle yiyoruz... Bu arada ellerim yag icinde oldugu ve tek basima hamurla savastigim icin ara islemleri fotograflayamadim, kusuruma bakmayin.


Gelelim mozaik pastaya. Mozaik pastanin sadece resmini ekliyorum. Tarifi icin sizi Sevgili Ebru'nun sitesine yonlendiriyorum. Tarife buradan ulasabilirsiniz. Ilk denememdi ve hic de fena olmadi. Bu arada arkadaslarim okursa diyecekeler ki Minik Kus denemelerini bizim uzerimizde yapiyo, ama olsun sonuclar guzel oldu ya cok sukur. Siz de deneyin. Bence her iki tariften de memnun kalacaksiniz. Sevgiyle...

Hiç yorum yok: