6 Şubat 2008 Çarşamba

Elmalı Zencefilli Kek

Elmali_kek

Bu nefis keki sitemi ilk açtığım zamanlarda arkadaşım Serra'yla yapmıştım. Yine güzel güzel resmini çekmiştim, sonrasında kızlarla afiyetle yemiştik. Ama siteme resimleri ve tarifi ekleyemeden bilgisayarımda bir problem oldu ve malesef dosyalarımı kurtaramadan format atmak zorunda kaldım. Dolayısıyla bu kekle beraber bir sürü tarifim de silinmiş oldu. Aylardır Serra'yla "O kekten bi daha yapalım" derken nihayet sıvadık kollarımızı ve geçtik mutfağa...

Elmali_kek2

Bu tarif aynı zamanda "Practical Cooking - Baking" kitabımdan denediğim ilk tarif. Bunun gibi 4 güzel ingilizce tarif kitabım daha var ama bilin bakalım neyim yok? Eveeeet, vaktim yooook:)) Kitaplar ingilizce olduğundan mıdır nedir, fiyatları uygun. Türkiye'de bu kalitede bir kitaba bayağı para ödemek gerekiyor:) Bu İngilizler bazen burada bulunmayan malzemeler kullandığı için ben kendimce biraz değiştirdim tarifi.

Elmali_kek3

Neyse, gelelim tarife:)

Malzemeler

  • 1/2 paket margarin
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı elma suyu (ilk seferinde elmayı püre haline getirip sulandırmıştım)
  • 1 adet elma
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı zencefil
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • Aldığı kadar un

Üzeri İçin

  • 1 adet elma
  • Sulandırılmış reçel (Aslı tarifte "golden syrup" kullanılıyor ama ne olduğu hakkında bir fikrim yok:))

Yapılışı

  1. Küçük bir tencereye margarini, şekeri, kuru üzümü ve elma suyunu koyun, margarin eriyene kadar ılıtın. Elmali_kek4_1
  2. Ayrı bir kapta 2 yumurtayı güzelce çırpın ve içine 1 adet elma rendeleyin.
  3. Üzerine aldığı kadar unu, vanilyayı, kabartma tozunu, kakaoyu, zencefili ve tarçını ekleyin. Üzerine de üzümlü - margarinli karışımı ekleyin ve karıştırın. (Hamurun kıvamının hafif katı olması lazım)
  4. Hazırladığınız hamuru, yağladığınız kek kalıbına dökün.
  5. Küçük bir kaseye su doldurun ve içine biraz limon sıkın. İnce ince dilimlediğiniz elmaları kararmaması için limonlu suyun içine atın ve ordan alıp kek hamurunun üzerine dizin. Sulandırmış olduğunuz reçeli yumurta fırçasıyla elmaların üzerine sürün. Böylelikle elmalar hem yanıp kurumayacak, hem de parlak olacak:) Elmali_kek5
  6. Keki turbosuz ayarda yaklaşık 150 - 160 derecede pişirin. Üzerindeki elmaların çok kuruduğunu görürseniz ara ara fırının kapağını açıp biraz daha sulandırılmış reçel sürün.
  7. Fırından çıkardığınız keki kalıbından çıkarın, servis tabağına alın ve üzerine yine parlak görünmesi için sulandırılmış reçel sürün. Sonra afiyetle yiyin:))

Elmali_kek6

Hiç yorum yok: