6 Şubat 2008 Çarşamba

Açma - Poğaça Hamuru

Pogaca

Yıllardır kullandığımız açma - poğaça hamuru. Bazı tariflerde şeker oranı daha fazla olduğu için hepsi hoşuma gitmiyor. Ama yıllardır kullandığımız bu tarif herkes tarafından beğeniliyor. Kimi zaman peynirle kimi zamansa dilimlenmiş zeytinle yapıyoruz. Bazen de içine herhangi bir harç koymadan yuvarlak şekil verip, piştikten sonra ikiye kesip içine peynir - domates koyarak sandviç gibi servis ediyoruz.

Malzemeler

  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 küçük paket yaşmaya
  • Aldığı kadar un

Yapılışı

  1. Ilıttığınız sütten 1/2 su bardağı ayırın ve geri kalan sütü, zeytinyağını ve şekeri, hamuru yoğuracağınız kaba koyun. Elinizle karıştırarak şekeri biraz eritin. Üzerine bir miktar un ekleyin.
  2. 1/2 su bardağı ılık sütte mayayı eritin. Kaptak, unun üzerine dökün ve yoğurmaya başlayın. Aldığı kadar un ekleyerek kulak memesi kıvamına getirin.
  3. Hamur kabının ağzını temiz bir mutfak beziyle kapatıp oda sıcaklığında, hamur kabarıp 2 katına çıkana kadar dinlenmeye bırakın.
  4. Hamur kabarınca elinizle parçalar alarak şekillendirin. Yağlanmış fırın tepsisine dizip pişirin.

Hiç yorum yok: