6 Şubat 2008 Çarşamba

Osmancık Böreği

Osmancik_boregi

Çok sık yiyemediğimizden midir nedir, yöresel yemekler hep daha güzel olurlar. Biraz zahmetli gibi görünse de aslında fazla zor değil. Zaten lezzeti bütün zahmetlere değecek kadar güzel bir börek. Pişirme şekli olarak da olduça değişik. Yaklaşık 2-3 hafta önce bir pazar sabahı kahvaltımızı yapmıştık bu nefis börekle. Yanında da aida bardakta (bizimkilerin deyimiyle ajda bardak:)) 3 şekerli çay, oh oh değmeyin keyfime!!!:)

Osmancik_boregi8

Malzemeler

Hamur İçin

  • 500 gr. un
  • Aldığı kadar su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç Malzemesi İçin

  • 1 kg. ıspanak
  • 5 adet yumurta
  • Tereyağı

Yapılışı

  1. Öncelikle böreğin içini hazırlayın. 1 kg. ıspanağı ayıklayın ve yıkayın. Ispanakların sadece yapraklarını kullanacağız. Bir tavada, yumurtaları tereyağında pişirin ve yıkanıp doğranmış, çiğ ıspanakların üzerine ekleyin. Tuzunu da unutmayın tabi... Böylelikle böreğimizin içi hazır olduuuu... Bu arada kuş giribi zamanlarına denk geldiği için biz yumurta kullanmamıştık.
  2. Sadece un, su ve tuz kullanarak, kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayın. Hamuru 5-6 bezeye ayırın. Her bezeyi bakır sininin boyuna göre açın.Osmancik_boregi2
  3. Bakır siniyi ocağın üzerine koyun. Ocaklardan 3 tanesini yakmanız yeterli. Börek pişerken bir bez yardımıyla tepsiyi sürekli çevirmeyi unutmayın. Bakır siniye biraz sıvı yağ dökün ve açtığınız yufkalardan birini serin. Yufkanın üzerine de biraz sıvıyağ dökün. Yufkanın altı pişince püsürgeçle alt-üst ederek üst tarafını da pişirin.Osmancik_boregi3
  4. Bu arada püsürgeç denilen şeyi aşağıda görüyorsunuz:) Bakır sini de anneme babaannesinden kalmış. En az 50-60 yıllık yani anlayacağınız.Osmancik_boregi4
  5. Her neyse... 1. yufka alt-üst piştikten sonra üzerine ıspanaklı harçtan dökün. Üzerine 2. yufkayı oklava yardımıyla serin. Annemin dediğine göre Osmancık'ta bu böreğin içini çökelek ile, ya da sadece yumurta+maydanoz ile de hazırlarlarmış. İkincisi benim gibi maydanoz sevmeyen biri için ne kadar iiiirenç:(((Osmancik_boregi5
  6. 2. yufkanın da üzerine biraz yağ gezdirin. Yine püsürgeç yardımıyla böreği ters çevirin. Yani 1. yufka üstte, 2. yufka altta kalmış olacak.Osmancik_boregi6Osmancik_boregi7
  7. Daha sonra 3. yufkanın üzerine de iç malzeme koyun, üzerine yufka koyup yağlayın, ters çevirin... Bütün yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın. Börek piştiğinde çok büyük olmayan dilimler halinde kesin.
  8. Biz bir de peynirlisini yaptık:)) Osmancik_boregi9

Hiç yorum yok: