6 Şubat 2008 Çarşamba

Balkabaklı Börek

Balkabakli_borek

Aynı gün yediğimiz Milföylü Laz Böreği ve Balkabaklı Börek'ten sonra, börek deyince aklımıza sadece bildiğimiz tuzlu böreklerden başka şeyler de gelmesi gerektiğine karar verdik Ayşe Teyze'yle...

Bu böreği yıllar önce başka birinde ilk yediğimde bol baharat yüzünden rengi turuncuya dönmüş, patatesli bir harçla yapıldığını düşünmüştüm. Benim gibi bol baharatı ve patatesli böreği çok seven biri için bu börek biçilmiş kaftandı (!)... Tâ ki ilk lokmayı ağzıma atana dek... Sen baharatlı - patatesli böreği hayal ederek büyük bir lokma al, börek balkabaklı çıksın...:) O börek bunun kadar güzel de olmadığı için çok önyargılı yedim aslında ama çok güzel birşey. Tabi ki tuzlu bir börek bekleyerek yemeyin, tatlı niyetine yiyin.

Malzemeler

  • 3 adet yufka

İç Malzemesi İçin

  • 1 kg. balkabağı
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı ceviz
  • Tarçın

Yapılışı

  1. Bir kaba soyulup yıkanmış balkabağını rendeleyin. İçine cevizi ve şekeri ekleyin. Bedia Abla karışımın rengini kararttığı için tarçını içine eklemiyormuş. Yufkanın kenarına harcı koymadan önce serpiyormuş tarçını, az sonra zaten daha detaylı anlatacağım:)
  2. Yufkaları ortadan ikiye, 2 yarım daire oluşacak şekilde kesin. Yufkanın geniş kenarına bir miktar tarçın serpin, üzerine balkabaklı içten yayın. Yufkayı rulo halinde sarın.
  3. Oluşan ruloları (3 x 2 = 6 adet rulo) fırın tepsisine düz olarak, kıvırmadan dizin. Üzerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürün ve 250 derecede üzeri kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok: