7 Şubat 2008 Perşembe

GEREBİÇ

Kilis'e özgü olan Gerebiç ,Ramazan Bayramı'nda hemen her evde yapılır ve konuklara ikram edilirmiş.Ne zamandır benimde denemek istediğim bir tarifti gerebiç.Geçenlerde Kilis'li olan bir komşumun gelininin memlekete gitiğini öğrenince bana gerebiç kalıbı getirebilirmi diye sormuştum.Sağolsun oda gelirken getirmiş,buradanda tekrar teşekkürler.

Tadı hafif,içindeki malzemelerin lezzeti çok güzel ve hamurundaki irmiğin sağladığı hafif çıtırımsı bir tadı olan kurabiyelerim oldu.Biz çok beğendik ,çayın yanında çok güzel gittiler :)

İnternette biraz araştırınca pek çok gerebiç tarifi olduğunu gördüm.Tariflerin çoğunda kullanılan malzeme miktarı oldukça fazlaydı.Bende Oktay ustanın tarifini denemeye karar verdim.




Malzemeler:

Hamuru için




  • 2 yumurta


  • 1 çay bardağı sıvıyağ


  • 1 çay bardağı yoğurt


  • yarım paket yumuşamış margarin


  • 1 çay bardağı irmik


  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri


  • 1 paket vanilya


  • 1 paket kabartma tozu


  • aldığı kadar un


İç malzemesi:





  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz


  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker


  • 1,5 yemek kaşığı hindistan cevizi


  • 1 tatlı kaşığı tarçın


  • 1,5 yemek kaşığı susam


  • 1 tatlı kaşığı zencefil


Üzeri için:





  • Pudra şekeri


Yapılışı:



Bütün malzemeleri yoğurun.15-20 dakila buzdolabında dinlendirin.Kalıbınızın büyüklüğüne göre parçalar koparıp içine cevizli içten koyup kapatın ve kalıbın içine yerleştirip bastırarak şekil almasını sağlayın.Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20 -25 dk kadar çok kızartmadan hafif pembe bir renk alana kadar pişirin.Soğuyan gerbiçleri servis tabağına alarak üzerine pudra şekeri serpin.



Afiyet olsun.



Not: Gerbiç yapmak için illada kalıbınızın olması şart değil tabiki.Normal kurabiye gibide yapabilirsiniz.







Burcu kalıpları yayınlamamı istemişti bende resimlerini çekip ekledim.Kalıplar bu şekilde 4'lü paket halinde satılıyormuş Kilis'te.Ben en büyük kalıbı kullanarak yaptım Burcu'cuğum.




Hiç yorum yok: