11 Şubat 2008 Pazartesi

Biberiyeli Ton Balığı Kavurması

Ton_baligi_kavurmasi_1

Sizlere güzel (olacağını düşündüğüm) bir haber vereyim; 1. yıldönümü sebebiyle bu hafta her gün bir tarif ekleyeceğim. Sanırım biriken tariflerim için de en iyi çözüm bu olacak:)

Bu tarife gelince... İngiltere'de kaldığımız 2 sene boyunca, güvenerek yiyebildiğimiz az sayıdaki şeylerden biriydi ton balığı... Bu sebepten ailemizle konserve ton balığı arasında özel bir bağ vardır, bilhassa benle...

Benim yaptığım gibi ekmek arası yenebilmenin dışında, makarnanın üzerine de pek bir yakışır kendileri...

Malzemeler

  • 2 kutu ton balığı (160 gr. + 160 gr.)
  • 1 - 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı biberiye
  • Karabiber, pulbiber, kekik
  • 2 - 3 dal taze soğan

Yapılışı

  1. Öncelikle ton balıklarının yağlarını süzdürün. Ben yağını tamamen süzdürmedim, böylelikle kavururken ekstradan yağ kullanmama gerek kalmadı.
  2. Tavaya bir miktar sıvı yağ dökün. Yukarıda da dediğim gibi, balığın kendi yağından az miktarda dökebilirsiniz. Sarımsakları doğrama tahtasına koyun. Geniş bir bıçağı yatay olarak sarımsakların üzerine koyun ve bileğinizin, avcunuzun başladığı kısmıyla hafif vurun. Bu şekilde hem sarımsaklar kolayca soyuluyor, hem de sarımsaklar tek parça halinde, ama hafif ezilmiş olduğu için yağa tadını güzelce verecek hâle geliyor. Yağda sarımsakları rengi değişene kadar kavurun. Daha sonra sarımsakları yağdan alın.
  3. Daha sonra yağa salçayı ve baharatları ekleyip bir süre kavurun. Baharatlar da salçayla kavrulduğu zaman baharatların tadı daha belirginleşiyor. Bu aşamada dilerseniz 2 - 3 yemek kaşığı kadar su ekleyebilirsiniz.
  4. Güzelce kavrulan salçalı karışımın üzerine ton balıklarını da ekleyin ve bir müddet kavurun.
  5. Tavayı ocaktan almadan yaklaşık 5 dakika önce, temizlenip 2 - 3 cm. uzunluğunda doğranmış taze soğanları ilave edin, 1 - 2 kere çevirin ve ocaktan alın. Resimde benim taze soğanlarım pek görünmüyor. Galiba hepsi altlarda kalmış:)

Hiç yorum yok: