7 Şubat 2008 Perşembe

SİVAS KATMERİ

TÜRK GECESİ ETKİNLİĞİ #1




Sevgili Ayşe Yaman'ın düzenlediği "Türk Gecesi" etkinliğinin ilki için daha önce yayınladığım katmer tarifini seçtim bende.Belki resimlerle birlikte hiç yapmayanlar için yararlı olur diye düşündüm.Etkinliğe tüm arkadaşların çok güzel tariflerle katılacağına eminim.Bu ayın ev sahibi Ayşe'ye emeği için çok teşekkürler...




malzemeler:

  • 2 kg kadar un
  • yeteri kadar eritilmiş margarin ve sıvıyağ karışımı (isterseniz tereyağı)
  • beyaz peynir yada kaşar peynir rendesi,arzuya göre maydanoz
  • tuz,su


yapılışı:


Un ve su ölçüsünü veremiyorum çünkü kayınvalidem hep göz kararı yapıyor .Bu ölçüyle 12 tane katmer oluyor siz ölçünüzü ona göre ayarlamaya çalışın.Un,tuz ve su ile yumuşak bir hamur tutun.


1.Hamuru pasta tabağı büyüklüğünde bezelere ayırın.(bu ölçüde 3 beze oluyor) Hamurun iyi açılması için mutlaka 15 -20 dakika dinlendirin.


2.Unlanmış zeminde (açmak için yuvarlak bir masa kullanmak gerekli ,çünkü hamur masadan sarkacak kadar açılacak) hamur yufka büyüklüğüne gelene kadar oklava ile açın.(açarken gerektikçe un dökün.)


3.Üzerine erittiğiniz margarin ve sıvıyağ karışımından 5-6 kaşık gezdirin.Hamuru kenarlarından tutup ortaya doğru katlayıp kaldırın yağın her yerine bulaşmasını sağlayın.




5.Hamuru alt kısmından ortadan uçlara doğru ellerinizle sıvazlayarak yavaş yavaş büyütün.


6.Hamurun bütün etrafına aynı işlemi uygulayın,yırtılmalar olabilir önemli değil.


8.Resimde görüldüğü üzere masa örtüsü gibi yapabildiğiniz kadar inceltin.





9.Hamuru iki uçtan karşılıklı olarak ortada birleştirin.


10.Hamuru kıvırarak yuvarlak şekilde 4 beze elde edin.


11.Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın.


12.Katmer yapmak için bezeleri oklava ile 30-35 cm çapında açın.(açma işleminde artık un kullanmayın.)


Artık pişirme işlemine geçiyoruz.Kayınvalidem elektrikli sac kullanıyor.Sacı ısıtıp katmeri oklava ile alıp saca koyun.Üzerine 2-3 kaşık yağdan gezdirin.(her tarafı yağlanacak şekilde)


Aynı işlemi diğer yüzünede uygulayın.İki tarafını güzelce kızartın.Peynirli yapmak için açtığınız katmerin yarına peyniri koyup ,diğer yarısını üzerine kapatın.Aynı şekilde pişirin.


Pişen hamurları sıcakken bir tabak yada tepsiye almayın ,terleme yaptığı için yumuşuyor ve kıyır kıyır halini kaybedip hamur oluyor.Bunun için çıkaracağınız kabın içine 4-5 kat kağıt havlu


kağıt serin yada kullandığınız unun ablajını yırtmadan açıp katmerler kağıdın iç yüzeyine gelecek şekilde serin.Bu tür her hangi başka kağıt türüde olabilir.Gazete kağıdı kullanmayın. Kolay gelsin...

Hiç yorum yok: