6 Şubat 2008 Çarşamba

Sarımsaklı - Kekikli Örgü Ekmek

Sarimsakli_kekikli_ekmek

Tarif Lezzet dergisinin 2006 - Mart sayısından. Ekmek hem sarımsaklı ve kekikli olması nedeniyle dergide ilgimi çeken ilk tarif olmayı başardı. Ben de dedemler İstanbul'dayken onlara yaptım. Dedem "Bu ekmek yavan bile yenir" dedi:)

Sarimsakli_kekikli_ekmek2

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya (Tepeleme 1 yemek kaşığı)
  • 1 adet küp şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 6 su bardağı un (Tarifte 6 su bardağı yazıyor ama ben aldığı kadar kullandım)
  • 3 - 5 adet sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kekik

Yapılışı

  1. Ilık sütü ve mayayı bir kaba alın, maya eriyene kadar elinizle karıştırın. Küp şekeri, tuzu, yumurtayı, sıvıyağı, ezilmiş sarımsağı, kekiği ve unu da ekleyip özlü bir hamur elde edin.
  2. Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatarak 30 - 35 dk. kadar mayalanması için bekletin.
    Sarimsakli_kekikli_ekmek3
  3. Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölün. 3 hamuru da elinizle yuvarlayarak aşağı - yukarı 5 cm. çapında uzun rulo haline getirin ve ruloları saç örgüsü şeklinde örün.
    Sarimsakli_kekikli_ekmek4
  4. Boşta kalan 2 ucu da birleştirerek çelenk haline getirin. Üzerine nemli bir bez örterek 30 - 35 dk. kadar daha bekleyin. Ekmek bu aşamada çok güzel kabarıyor. Gidip - gelip hamura baktım. Anneannem çok beklerse hamurun sönebileceğini söyleyip duruyordu. 2 - 3 seferden sonra örtüyü kaldırdığımda ekmeği sönmüş görünce üzüldüm ama daha sonra daha iyi pişmesi için anneannemin hamurla "birazcık" oynayarak tabiri caizse ramazan pidesi formuna soktuğunu öğrendim:) Yoksa pişmiş hali de daha kabarık olacaktı.
    Sarimsakli_kekikli_ekmek5
  5. Mayalanan ekmeğin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Üzerine susam, çörekotu, ayçekirdeği ya da pul biber vb... serpin ve 180 derecede 30 - 35 dk. kadar pişirin.

Hiç yorum yok: