Tarif Lezzet dergisinin 2006 - Mart sayısından. Ekmek hem sarımsaklı ve kekikli olması nedeniyle dergide ilgimi çeken ilk tarif olmayı başardı. Ben de dedemler İstanbul'dayken onlara yaptım. Dedem "Bu ekmek yavan bile yenir" dedi:)
Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket kuru maya (Tepeleme 1 yemek kaşığı)
- 1 adet küp şeker
- 2 çay kaşığı tuz
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 6 su bardağı un (Tarifte 6 su bardağı yazıyor ama ben aldığı kadar kullandım)
- 3 - 5 adet sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kekik
Yapılışı
- Ilık sütü ve mayayı bir kaba alın, maya eriyene kadar elinizle karıştırın. Küp şekeri, tuzu, yumurtayı, sıvıyağı, ezilmiş sarımsağı, kekiği ve unu da ekleyip özlü bir hamur elde edin.
- Hamurun üzerini nemli bir bezle kapatarak 30 - 35 dk. kadar mayalanması için bekletin.
- Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölün. 3 hamuru da elinizle yuvarlayarak aşağı - yukarı 5 cm. çapında uzun rulo haline getirin ve ruloları saç örgüsü şeklinde örün.
- Boşta kalan 2 ucu da birleştirerek çelenk haline getirin. Üzerine nemli bir bez örterek 30 - 35 dk. kadar daha bekleyin. Ekmek bu aşamada çok güzel kabarıyor. Gidip - gelip hamura baktım. Anneannem çok beklerse hamurun sönebileceğini söyleyip duruyordu. 2 - 3 seferden sonra örtüyü kaldırdığımda ekmeği sönmüş görünce üzüldüm ama daha sonra daha iyi pişmesi için anneannemin hamurla "birazcık" oynayarak tabiri caizse ramazan pidesi formuna soktuğunu öğrendim:) Yoksa pişmiş hali de daha kabarık olacaktı.
- Mayalanan ekmeğin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün. Üzerine susam, çörekotu, ayçekirdeği ya da pul biber vb... serpin ve 180 derecede 30 - 35 dk. kadar pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder