Kömbede evlendikten sonra tanıştığım ve sevdiğim Sivas yemeklerinden birisi.Sıcak sıcak harika olur :) Belki başka yörelerdede farklı isimler altında yapılan bir tariftir,fazla bilgim yok açıkçası.Sahur içinde ,yanında çay ve kahvaltılıklarla güzel oluyor ,tabi gece yarısı hamur mayalamakla falan uğraşmak zorunuza gitmezse :))
Not:Eğer fazla kişi için yapmayacaksanız yarı malzeme ölçüsü ile yapın,bu ölçülerle oldukça kömbe çıkıyor çünkü.
Malzemeler:
- 1 paket erimiş ılınmış margarin
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı sıvıyağ
- 1 paket yaşmaya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- aldığı kadar un
Yapılışı:
- Sütü hamuru yoğuracağınız kaba alarak mayayı ilave edin ,elinizle ezerek sütün içinde erimesini sağlayın.(Hamur kabaracağı için büyük bir kapta yoğurun.)
- Diğer malzemeleride ilave ederek ekmek hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın.
- Üzerine nemli bir bez örtüp 2-3 saat kabarması için bekletin.
- Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak delikli makarna süzgecinin üzerine bastırarak şekil verin.(süzgeci ters çevirip arka yüzünü kullanın ,orjinalinde kalbur denen elek benzeri bir gereç kullanılıyor)
- Kömbeler kahve fincanı tabağı büyüklüğünde ve 1 parmak kadar kalınlıkta olmalı ortalama.
- Kömbeleri hafif yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yoğurt sürün.15-20 dakikada tepside mayalandırıp 180 derece fırında çok kurutmadan poğaça kıvamında pişirin.
Afiyet olsun ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder