7 Şubat 2008 Perşembe

KÖMBE


Kömbede evlendikten sonra tanıştığım ve sevdiğim Sivas yemeklerinden birisi.Sıcak sıcak harika olur :) Belki başka yörelerdede farklı isimler altında yapılan bir tariftir,fazla bilgim yok açıkçası.Sahur içinde ,yanında çay ve kahvaltılıklarla güzel oluyor ,tabi gece yarısı hamur mayalamakla falan uğraşmak zorunuza gitmezse :))
Not:Eğer fazla kişi için yapmayacaksanız yarı malzeme ölçüsü ile yapın,bu ölçülerle oldukça kömbe çıkıyor çünkü.
Malzemeler:
  • 1 paket erimiş ılınmış margarin
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 1 paket yaşmaya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • aldığı kadar un

Yapılışı:

  1. Sütü hamuru yoğuracağınız kaba alarak mayayı ilave edin ,elinizle ezerek sütün içinde erimesini sağlayın.(Hamur kabaracağı için büyük bir kapta yoğurun.)
  2. Diğer malzemeleride ilave ederek ekmek hamuru kıvamında yumuşak bir hamur yapın.
  3. Üzerine nemli bir bez örtüp 2-3 saat kabarması için bekletin.
  4. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak delikli makarna süzgecinin üzerine bastırarak şekil verin.(süzgeci ters çevirip arka yüzünü kullanın ,orjinalinde kalbur denen elek benzeri bir gereç kullanılıyor)
  5. Kömbeler kahve fincanı tabağı büyüklüğünde ve 1 parmak kadar kalınlıkta olmalı ortalama.
  6. Kömbeleri hafif yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yoğurt sürün.15-20 dakikada tepside mayalandırıp 180 derece fırında çok kurutmadan poğaça kıvamında pişirin.

Afiyet olsun ...

Hiç yorum yok: