Aslinda tarif vermeyecektim, cunku herkesin annesinden ogrendigi bir zeytinyagli yaprak sarmasi usulu vardir. Amma velakin arkadaslarimdan bazilari tarif isteyip, hatta bloguna koyacaksin di mi, ordan tarifini aliriz diyince, bana da yayinlamaktan baska care kalmadi. Buyrun bakalim:
Malzemeler:
4-5 adet orta buyuklukte kuru sogan (yemeklik dogranmis)
1-2 adet domates (kabuklari soyulup, ince ince dogranmis)
1 yemek kasigi domates salcasi
2 bardak pirinc
1,5 su bardagi sicak su
Zeytinyagi
Kuru nane, tuz, karabiber
Limon suyu
Yeteri kadar asma yapragi
Asma yapragini taze kullanacaksak, yapraklari guzelce dizip, uzerini kapatacak kadar sicak su ekleyip uzerini kapatiyoruz. Azicik da tuz eklemeyi unutmayin. Renkleri sariya donunce, istedigimiz kivama geldi demektir. Eger konserve kullanacaksaniz, yapraklari onceden cikarip bir sure suda bekletiyoruz ki fazla tuzundan arinsin. Bir yandan sogani bol zeytinyagi ile kavuruyoruz. Daha sonra icine salcayii, domatesleri ve tuzu ekleyip, domatesler olene kadar pisiriyoruz. En son pirinci ve arkasindan sicak suyu ekleyip kisik ateste pismeye birakiyoruz. Yaklasik 5 dakikada suyunu cekiyor. Altini kapattiktan sonra karabiber, bol nane ve 1 limonun suyunu ekleyip karistiriyoruz. Ic malzememiz hazir. Biraz soguduktan sonra sarmaya baslayabilirsiniz. Pisirecegimiz tencerenin dibine 1-2 yaprak seriyoruz ki, eger unutur da yakarsak, bu yapraklar yansin da sarmalarimiz saglam kalsin. Sarma islemi bitince en uste biraz daha limon sikip, aralardan gozukecek ama cok da fazla yuzeye cikmayacak sekilde su ekliyoruz. En uste yine 1-2 yaprak serip, uygun buyuklukte bir tabak ile kapatiyoruz. En son kapagini kapatip ocaga aliyoruz. Kaynadiktan sonra kisik ateste yapraklar yumusayana kadar pisiriyoruz. Zaten suyunu da tam cekmis oluyor. Sonra borcamimiza dizip afiyetle yiyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder