2 Şubat 2008 Cumartesi

Zeytinyagli Yaprak Sarmasi


Etcil Dogu insanlarinin evinde (misal bizim ev) genellikle yan yemek olarak hazirlanir su guzelim yaprak sarmalari. Oyle sadece bu yemegi yaparsaniz, evin babasi sorar "eee esas yemek nerde" diye. Ama benim icin en esasli yemeklerden biridir sarma. Mmmm limonlu nefis :) 3 hafta once arkadaslarim bana geleceklerdi, dusundum ne yapsam diye. Aklima gecen geldiklerinde yapmis oldugum ve hepsinin severek yedigi bu sarmalar geldi. Buralarda sarma yapmak bayagi zahmetli gorunur. Anneme kalsa nesi var ki, ama sahsen bana da zahmetli gelmeye basladi artik. Tek basina otur, sar saatlerce. Sonra 5 dakika icinde tukensin. Bundan sonra bir daha ne zaman yaparim belli olmaz :) Gerci arkadaslarim artik sana her geldigimizde sarma beklentisi ile gelecegiz dediler ama bakalim zaman ne gosterecek.

Aslinda tarif vermeyecektim, cunku herkesin annesinden ogrendigi bir zeytinyagli yaprak sarmasi usulu vardir. Amma velakin arkadaslarimdan bazilari tarif isteyip, hatta bloguna koyacaksin di mi, ordan tarifini aliriz diyince, bana da yayinlamaktan baska care kalmadi. Buyrun bakalim:

Malzemeler:

4-5 adet orta buyuklukte kuru sogan (yemeklik dogranmis)
1-2 adet domates (kabuklari soyulup, ince ince dogranmis)
1 yemek kasigi domates salcasi
2 bardak pirinc
1,5 su bardagi sicak su
Zeytinyagi
Kuru nane, tuz, karabiber
Limon suyu
Yeteri kadar asma yapragi

Asma yapragini taze kullanacaksak, yapraklari guzelce dizip, uzerini kapatacak kadar sicak su ekleyip uzerini kapatiyoruz.
Azicik da tuz eklemeyi unutmayin. Renkleri sariya donunce, istedigimiz kivama geldi demektir. Eger konserve kullanacaksaniz, yapraklari onceden cikarip bir sure suda bekletiyoruz ki fazla tuzundan arinsin. Bir yandan sogani bol zeytinyagi ile kavuruyoruz. Daha sonra icine salcayii, domatesleri ve tuzu ekleyip, domatesler olene kadar pisiriyoruz. En son pirinci ve arkasindan sicak suyu ekleyip kisik ateste pismeye birakiyoruz. Yaklasik 5 dakikada suyunu cekiyor. Altini kapattiktan sonra karabiber, bol nane ve 1 limonun suyunu ekleyip karistiriyoruz. Ic malzememiz hazir. Biraz soguduktan sonra sarmaya baslayabilirsiniz. Pisirecegimiz tencerenin dibine 1-2 yaprak seriyoruz ki, eger unutur da yakarsak, bu yapraklar yansin da sarmalarimiz saglam kalsin. Sarma islemi bitince en uste biraz daha limon sikip, aralardan gozukecek ama cok da fazla yuzeye cikmayacak sekilde su ekliyoruz. En uste yine 1-2 yaprak serip, uygun buyuklukte bir tabak ile kapatiyoruz. En son kapagini kapatip ocaga aliyoruz. Kaynadiktan sonra kisik ateste yapraklar yumusayana kadar pisiriyoruz. Zaten suyunu da tam cekmis oluyor. Sonra borcamimiza dizip afiyetle yiyoruz.

Hiç yorum yok: