2 Şubat 2008 Cumartesi

Cigkofte

Oncelikle guzel yorumlari ile bana destek olan arkadaslarima cok tesekkur ediyorum. Malesef vakit darligindan dolayi sizleri cok sik ziyaret edemiyorum ama her hafta mutlaka bir ugrayip neler hazirlamissiniz bakiyorum. Benim bu vefasizligima ragmen, beni yalniz birakmayan arkadaslarima cok tesekkur ederim. Insallah tek tek ziyaret edicem ve guzel yemeklerinize yorum yazicam. Lutfen kusuruma bakmayin :(

Bugun annecimle konustum. Kuzenim cigkofte yogurmus ve afiyetle yemisler. Tabi benim de canim cekti. Et yiyemedigimi bilen arkadaslarim simdi diyecekler ki, nasil olur da etli bir seyi canin ceker. Ben pismis et yiyemeyen biriyim ama cig halini yiyebiliyorum :) Ilginc biliyorum ama iste damak tadimin garipliklerinden biri de bu. Hatta cigkofte en sevdigim yiyeceklerden biridir.


Iste annem cigkofte yaptik deyince aklima annecimin yazin yaptigi cigkofte geldi. Tek tek her asamasini sizler icin fotograflamistim ama bir turlu firsat olmamisti yazmaya. Tamam dedim icimden hemen oturup yeni bir yazi yaziyorsun. Nasilsa fotograflar da, annemin dilinden tarifi de hazir elinde :) Bu arada elimde hem yazdan kalma hem de arada gecen donem yaptigim, firsat bulsa da Minik Kus beni artik yayinlasa diye bekleyen bir suru yemek fotografi var :) Insallah bir azimle bitiririm hepsini. Buyrun bakalim, nefis bir cigkofte tarifi...

Malzemeler:

1 kg koftelik bulgur
1 adet kuru sogan (rendelenmis)
3-4 dis sarmisak (ezilmis)
3 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
1.5 bardak su
1/2 kg yagsiz kiyma (2-3 kere cekilmis)
kimyon, karabiber, tuz, isot, kirmizi biber
1/2 demet ince kiyilmis maydanoz
5-6 adet ince dogranmis taze sogan

Oncelikle biber salcasi, domates salcasi ve 1.5 bardak su ile salcali sos hazirliyoruz. Buyuk bir legene bulguru, rendelenmis sogani ve sarmisagi koyup 2-3 kasik salcali sos ekleyip fotograftaki gibi yoguruyoruz. Yaklasik her 3 dakikada 2-3 kasik sos ekleyip, sos bitene kadar yogurmaya devam ediyoruz. Daha sonra kiymayi ve baharatlari ekleyip yogurmaya devam ediyoruz.

Et ile bulgur yaklasik 15 dakika kadar yogrulduktan sonra maydanoz ve taze sogani ekliyoruz. Yesillikler iyice karistiktan sonra kucuk sikmalar halinde cigkoftemizi hazirliyoruz. Marul, limon ile ve buz gibi ayran ile servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: