2 Şubat 2008 Cumartesi

Firin Sutlac ve Ramazan Bayrami

Veee bayram geldi hosgeldi. Herkesin bayramini kutluyorum. Insallah bayram hepimize, tum Islam alemine ve daha da onemlisi tum dunyaya hayirli ve mubarek olur. Canim ailem sizin yaninizda olmayi cok isterdim :( Ama malesef yine ayriyiz. Insallah gelecekte nice bayramlari birlikte yasariz. Sizi cok ama cok seviyorum.

Bayramlarda herkesin aklina baklava gelir ama benim aklima sutlac gelir oncelikle. Sutlac benim en sevdigim tatlidir. Annecim ve babacim sagolsunlar yaz boyu surekli sutlac yaptilar bana. Ustteki firin sutlac annecigime alttaki normal sutlac da babacigima ait :) Burda ben de kendime yapiyorum ama nedense burdaki ocaklardan midir nedir surekli dibine tutuyor :( Elektrikli ocakta sutlac yapmak tehlikeli yani hatirlatmis olayim. Tatilde olanlara iyi tatiller, benim gibi gurbettekilere de kismen de olsa bayrami guzel yasamalarini diliyorum. Yandaki Dinliyorum bolumunde Baris Manco'nun eski sarkilarindan olan Bugun bayram erken kalkin cocuklar sarkisini dinleyebilirsiniz. Cocukken bayram sabahlari bu sarkiyi dinlemeden bayram oldugunu anlamazdim :)

Malzemeler:
1 lt sut
1 kucuk cay bardagi pirinc
1 cay bardagi su
1,5 fincan seker (bunu damak tadiniza gore ayarlayabilirsiniz)

Oncelikle sutu tencereye alip kaynayana kadar pisiriyoruz. Sut kaynadiktan sonra yikamis oldugumuz pirinci ve suyu ekliyoruz. Sut tekrar kaynayana kadar sutu karistiriyoruz. Aksi takdirde pirincler tencerenin dibine yapisabilir. Sut kaynadiktan sonra ocagi kisiyoruz. Sutlacin ozelligi yavas yavas pismesidir ama cok fazla ocagi kisip da sutun kaynamasini durdurmayin :) Ara ara karistirip pirinclerin dipte bir butun haline gelmesini engelliyoruz. Sutlaci pirincler sisip acilana kadar kaynatiyoruz. Bu sure sutun miktarina bagli olarak degisiyor. Ama soyle soyleyeyim en az 45 dakika kaynatmalisiniz. Daha sonra sekeri ekleyip kaynatmaya devam ediyoruz. Bu arada yine sutlaci arada karistiriyoruz. Tekrar kaynadiktan sonra tadina bakip seker ekleyebilirsiniz :) Yaklasik yarim saat sonra sutlacin koyulastigini goreceksiniz. En ust katman da kaymak gibi kopukler olusacaktir. Bunlar iyiye isaret :) Bir sure daha kaynatip ama bu sirada sutlaci yakmamaya dikkat ederek sutlaci hazir hale getiriyoruz. Sutlaci isiya dayanikli toprak kaplara doldurup icine su koydugumuz firin tepsisine diziyoruz. Firinin izgara ayarinda ustleri yanana kadar firinda tutuyoruz. Burda onemli olan sey sutlaci sicak sicak firinlamak ve tepsiye su koymayi unutmamak. Hepsi bu kadar. Eger firinlamak istemezseniz de alttaki gibi kaplara koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: