2 Şubat 2008 Cumartesi

Tiramisu


Iste geldim burdayim :) Arayi bu kadar acmaya aliskin degilim biliyorsunuz ama nedense bu yaz pek yogun. Bir turlu firsatini builup iki kelimeyi bir araya getirip yazamadim bloguma. Neyse ki bismillah diyip sonunda bugun yazmaya basladim.

Biliyorsunuz Philadelphia'dayim (nam-i diger Philly). Sonunda buraya da yaz geldi :) Haziran'in 20'sine kadar neredeyse dogru durust sicak gorememistik. Son gunlerde hava isindi da yazin geldigini anladim. Gerci sabahlari kapiyi acinca yuzume carpan serinlikten gayet memnunum ama is yerindeki klima sogugu olduruyor beni. Ayaklarim resmen buz kesiyor. Aksam olsun da isten cikip arabaya binince isinayim istiyorum.

Haftasonu isinan hava ve Parem'in gelmesi ile bayagi eglenceli gecti. Cumartesi gunu New York'a gittik. Gaye ile bulustuk, kuyrukta bekledik, Feribota bindik, Ozgurluk adasina gittik, Ozgurluk Heykelinin dibindeki cimlerde oturup ayakkabilarimizi (ayakkabilarimi desem daha dogru olacak) cikardik, bir guzel yayildik, Tai restaurant'inda yemek yedik, begendik, yagmurda azicik islandik, taksiye bindik, kisacik mesafeyi uzun yoldan goturmesini izledik, Empire State binasinin tepesine ciktik, New York'u tepeden seyrettik, Time Square'e gittik, fotograf makinesine bol bol poz verdik, Nadire ile bulustuk, cheesecake yedik, metroya bindik, otobuse binip Philly'e geldik. Hepsi bu kadar :))) Sira geldi tiramisuya.

Bu tiramisuyu yapali bir kac ay oluyor sanirim. Diger bloglarda tiramisuyu goren Parem, gecen seneden beri tiramisu yapicam diyosun hani nerde demez mi? Eee ama ama hazir pastaban yok ki diye bir kac bahane surdum ama yemedi. Kremali pasta yaptigin kekten yapsan olmaz mi diye bir soruyla karsilasinca, tamam dedim Parem de ahcilik yolunda emin adimlarla ilerliyor. Dedim yuvarlak kalibim guzel degil ama deneyeyim madem, tabi ona da cevabi hazirdi: Aaa kare olmayacak mi? Benim gordugum tiramisular hep kare servis edilir. Eh madem kare istiyor, biz de dikdortgen borcamda yapip kare dilimleyelim bakalim nasil olacak. Cidden kare dilimleme isi hem daha kolay oldu hem de sunumu daha guzeldi. Tek sorun burda labne peyniri bulamadim bir turlu. Marketteki butun peynir reyonlarini alt ust ettik, yok. En son Arap Bakkali'ndan uzerinde Labeneh yazan ama altinda da yogurth culture diye aciklamasi bulunan 'yogurtlu labne peynirimsi'sini aldik. Buyrun bakalim macerali tiramisunun tarifi:

Malzemeler:

Pandispanyasi icin:
3 yumurta
1/2 bardak seker
1 paket kabartma tozu
1 bardak un
1/2 paket kakao

Kremasi icin:
3 bardak sut
3 yemek kasigi nisasta
2 yemek kasigi un
1 bardak seker
1 paket labne peyniri

Islatmak icin:
1 bardak ilik su
2 corba kasigi granul kahve

Pandispanyasi icin her zamanki gibi yumurtalari ve sekeri uzunca bir sure cirpiyoruz. Daha sonra un, kabartma tozu ve kakosunu ekliyoruz. Kucuk dikdortgen borcam kullandigim icin malzemeler bu kadar ama eger borcaminiz buyukse (aslinda normalde borcamlar zaten buyuktur, ben de iki boyutu oldugu icin kucugunu tercih ederim) yumurta sayisini bir arttirip diger malzemeleri de azicik arttirabilirsiniz. 350F~170C'lik onceden isitilmis firinda uzeri hafif kizarana kadar pisiriyoruz. Yaklasik hamur boyutunun iki katina cikiyor, hatta yumurtasini iyi cirptiysaniz daha fazla bile kabarabilir :) Kek piserken butun malzemeleri, labne peyniri haric, karistirip kremasini pisiriyoruz. Turkiye'deki nisasta ve unlar daha iyi kivam verdigi icin bu olculeri biraz azaltabilirsiniz ama Amerika'da bunlar bile az geliyor bazen. Krema pistikten sonra biraz sogumasini bekliyoruz. Sonra labne peyniri katip iyice karistiriyoruz. Pismis kekin biraz sogumasini bekliyoruz. Bu arada ilik su ve kahve ile islatma karisimini hazirliyoruz. Soguyan keki ikiye kesip her iki tarafi da kahveli suyla iyice islatiyoruz. Araya kremanin bir kismini dokup diger kek ile kapatiyoruz. Burda dikkat etmeniz gereken sey, keki islattiktan sonra yerinden oynatmamamak. O yuzden ust kismi islattiginiz yer mumkunse tepsi uzeri olsun. Boylece tepsiyi bir yandan ters cevirip diger yandan elinizle destek olarak kremanin uzerine kapatabilirsiniz. En son kremasini dokup, uzerine bolca kakao eliyoruz. Hepsi bu :) Tavsiyem bir gun dolapta bekletmeniz. Nedense bu tip pastalar bekleyince guzellesiyor. Afiyet seker olsun, diettekilere kilo olmasin, kilo almak isteyenlere yarasin :)

Hiç yorum yok: