2 Şubat 2008 Cumartesi

Turk Gecesi ve Lahana Koftesi


20 gunluk Turkiye tatilim bitti ve evime dondum :( Bu defa daha da kisa geldi tatil, gerci uzun tatil var mi? Ne kadar tatil yaprsak yapalim hep bittigi zaman kisacik gelir. Bir daha ki sefere insallah daha cok seyler yapma umuduyla geri dondum. Doner donmez de annecigimin yaptigi Lahana Koftesi'nin ya da lahana sarmasinin tarifini verip sevgili ortagim Ayse'nin Turk gecesine katilayim dedim. Aysem'e kolayliklar diliyorum. Eminim cok guzel bir sunumla bize guzel bir Turk gecesi yasatacak.

Gelelim tarifimize. Lahana koftesi memleketim Malatya'nin en guzel koftelerinden biri. Kofte ismi yaniltmasin demistim Sikma Koftesi tarifini verirken, hatirlarsiniz belki. Malatya'da bulgurdan yapilan cogu yemegin adi kofte ile biter. Herkesin bildigi kofteye ise et koftesi deriz biz :) Lahana koftesi de bulgurlu etli bir sarma aslinda. Et yiyemeyen ben bile et tadini hissetmedigim icin yiyebiliyorum. Tabi ki dana etinden yapilan kiyma ile hazirlanirsa :)

Malzemeler
:

1 adet lahana, haslanmis ve sarma yapilacak sekilde kesilmis olmali
1 kg pilavlik bulgur
1/2 kg orta yagli kiyma
1 adet kuru sogan
1 yemek kasigi salca
1 yemek kasigi tuz
4-5 bardak ilik su

Suyu icin;
1 adet kuru sogan
1 yemek kasigi salca
2,5 bardak su
1 su bardagi sivi yag

Oncelikle kuru sogani yemeklik dogruyoruz. Bulgur, tuz, kiyma, sogan ve salcayi karistirip azar azar su ilave ederek hamur yoguruyoruz. Biraz sulu kivamda ama elimize alip siktigimizda bulgurlar birbirini tutacak kivamda olmalidir. O nedenle su olcusu degisiklik gosterebilir. Hazirlamis oldugumuz hamuru lahana ile sariyoruz. Asagidaki fotograflardan hamurun kivamini ve sarma seklini gorebilirsiniz.
Buyuk bir tencereye halka dogranmis kuru sogani ve siviyagi koyup, soganlar pembelesene kadar kavuruyoruz.
Daha sonra salca ve suyunu ekleyerek salcali suyu (tirit) hazirlamis oluyoruz. Su kaynadiktan sonra icine sarmalari atip, bir tasim kaynatip ocagi kisiyoruz. Kisit ateste sarmalar suyu cekene kadar pisiriyoruz. Iste hepsi bu. Biraz zahmetli ama cok lezzetli bir yemek lahana koftesi. Eger et seviyorsaniz, salcali suyuna kemikli et koyup sarmalari o sekilde pisiriseniz lezzeti daha guzel oluyormus. Yaninda guzel bir salata ve ayran ile ikram etmenizi oneririm. Aman ayrani fazla icmeyin, sonra midenizde bulgurlar genlesip rahatsizlik verebilir :) Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: