2 Şubat 2008 Cumartesi

Biberli Radika

Ege otları içerisinde en bilineni herhalde radikadır. Radikayı duymadıysanız bile Hindibayı duymuşsunuzdur. Hindiba, radikanın tarımla yetiştirileniymiş. Radika ise yabani olanı.
Benim en kolay bulabildiğim ot radika. Üstelik şimdi Erüst sayesinde Migros raflarında sürekli bulunuyor.
Radika salatalarda çiğ olarak yenebileceği gibi, en çok haşlama salatası tercih ediliyor.


Radikayı bu güne kadar hep haşlayıp, zeytinyağı, tuz ve limonla hazırlardım. Fakat bu kitaptaki bu tarifi deneyince çok daha güzel bir lezzetle buluşmanın keyfini yaşadım.
Tarif burada, püf noktaları aşağıda..

Kırmızı Biber ve Kırmızı Soğanlı Radika Salatası

Malzemeler:
  • 1kg civarı Radika
  • 2 adet kırmız soğan
  • 3 adet kırmızı tatlı biber
  • 1 diş sarmısak
  • zeytinyağı
  • tuz
  • limon
Yapılışı
  • Radikalar sapları hafif yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
  • Suyu süzülerek yayvan bir kaseye alınır.
  • Biberler ateşte közlenerek kabukları çıkartılır, dilimlenir
  • Soğanlar incecik dilimlenir ve tuzla ovulurak sıkılır, su altında tuzu akıtılır.
  • Biber ve soğanlar radikaların üzerine yerleştirilir.
  • Dövülmüş sarmısak, limonsuyu, tuz ve zeytinyağı karıştırılarak sos hazırlanır ve salatanın üzerine bolca gezdirirlir.
  • Afiyet olsun.

Notlar:

  • Girit mutfağında, otlar haşlanırken renginin kararması istenmez. Dolayısıyla otlar gereğinden fazla kaynatılıp rengi karartılmaz. (Bu otlardaki besin değerinin korunması açısından da oldukça faydalı bir yöntem) Bu yüzden saplar hafif yumuşayınca pişme tamam demektir.
  • Pişme sırasında tencerenin kapağını kapatmazsanız rengi daha iyi koruyabilirsiniz.
  • Ayrıca yine Girit mutfağında otlar haşlanırken bütün olarak pişirilir, kesilmez. (yukarıdaki sebep yine geçerli sanırım)
  • Ot salatalarının sosunu mutlaka otlar henüz sıcakken dökün. Lezzeti arttıracaktır.

Hiç yorum yok: