2 Şubat 2008 Cumartesi

tek porsiyon tiramisu



Tiramisu artık herkesin yaptığı ve çok sevdiğini tahmin ettiğim bir tatlı.
Tiramisu ile ilgili bütün tarifler hemen hemen aynı. Ben pek çok denememden sonra aşağıdaki pratik tarifte karar kıldım.
Bu tatlı, genellikle herkesin alışık olduğu şekliyle, geniş kare bir cam kasede hazırlanıp, kareler halinde kesilerek servis ediliyor. Bu sefer bir değişiklik yapıp, küçük porsiyonlar halinde tek kişilik hazırlamayı düşündüm.
Ortaya hoş bir sunum çıktığını düşünüyorum.
Bu sunumları Yemek. Name dergisinin (minik bir cam kase ile yapılabilecekleri anlattığım) Kasım sayısı için hazırlamıştım.


Malzemeler:
ortaboy kare borcam ya da 6-8 adet küçük porsiyon tiramisu için

  • 2 bardak sade filtre kahve (soğutulmuş) *
  • 2 çorba kaşığı siyah rom- konyak veya viski
  • 2 çorba kaşığı un
  • 500 ml süt
  • 3 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 kutu Labne peynir
  • hazır pandispanya ya da Canan'ın pratik pandispanyası**
  • süslemek için kakao
Yapılışı:

  • Kahve ve romu karıştırın.
  • Un, süt, yumurta, şeker ve vanilyayı muhallebi gibi pişirin.
  • Kaynayıp koyulaştıktan sonra Labne peyniri ekleyerek mikserle iyice karıştırın.
  • Pandispanyayı tarifine göre pişirip, enine iki parçaya bölün.
  • Elde ettiğiniz ince pandispanyadan (kullanacağınız kaseyi kalıp olarak kullanarak) iki parça çıkartın.
  • Kasenin dibine muhallebili karışımdan bir kaşık koyup iyice yayın.
  • Kestiğiniz daire şeklindeki pandispanya parçasını üzerine yerleştirin.
  • Pandispanyanın üzerine bir, iki kaşık kahveli karışımdan dökün.
  • Aynı sıralamayı bir kez daha tekrarlayıp, en üstteki muhallebi katmanının üzerine tel süzgeçle elediğiniz kakaoyu serpin.
  • En az 3 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın
Afiyet olsun

Notlar ve püf noktaları:

  • * Filtre kahve yoksa, aynı karışımı bir çorba kaşığı granül kahve (hazır nescafe ) ve iki bardak suyla de hazırlayabilirsiniz.
  • ** Orijinal tiramisu kedi dili ile yapılıyor ama bu ölçüdeki bir kaba kedidilini sığdıramadığımdan pandispanya önerdim. Siz büyük kasede hazırlamak isterseniz mutlaka kedi dili kullanın.
  • Keki ne kadar çok ıslatırsanız lezzet o kadar artacaktır.
  • Dileyenler alkol kullanmadan da yapabilirler elbette.
  • Bu tatlı buzdolabında bir gün bekledikten sonra çok daha lezzetli oluyor.

Hiç yorum yok: