2 Şubat 2008 Cumartesi

Yabanmersinli Muffinler


Frambuaz, yabanmersini vs gibi orman meyveleri, bir süredir büyük marketlerin donmuş ürünler reyonlarında satılıyor. Benim gibi "berry" ailesine düşkün biri için büyük sevinç bu. (Berry, Türkçe'ye nasıl çevrilir bilemeyeceğim) Hemen kolları sıvayıp, "orman meyveli" tarifleri denemeye başladım. Reçetelerinden her zaman olumlu sonuçlar aldığım "Avustralian Women's Weekly Cookbooks- Muffins Scones And Breads" kitabımdan seçtiğim bu reçete, şimdiye kadar en beğendiğim muffin, (ya da dilimize çevrilmeye çalışılan şekliyle "topkek") tarifi.

Ben bu minik muffinleri neden keklerden daha çok seviyorum biliyor musunuz? Çünkü çok pratik. Hazırlaması da, pişmesi de çok kısa sürüyor. Tek kap, tek kaşık kirletiyorsunuz. Mikseri çıkardın, orda onu çıptın, ayrı kapta bunu karıştırdın dertleri yok. Tuzlusu ayrı güzel, tatlısı ayrı güzel. İç malzemeleri ile istediğiniz gibi oynayarak pek çok çeşitleme yapmak da mümkün.



Mazlemeler:
10 adet büyük, 20 adet minik muffin kabı için:

  • 2 cups (300 gr) un (tam buğday unu)
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 3/4 cup (150 gr) kahverengi şeker
  • 1 cup (150 gr) taze ya da donmuş yabanmersini (ve frambuaz karışımı)
  • 1 yumurta, az çırpılmış
  • 3/4 cup (180 ml) buttermilk (kefir, hatta light kefir)
  • 1/2 cup (125 ml) zeytinyağı (1/3 cup)
Yukarıdaki miktarlar orijinal tarife göre. Renkli yazılanlar ise benim yaptığım, ve size de önerdiğim miktarlar.

Yapılışı:
  1. Kuru malzemeleri karıştırın.
  2. Tahta bir kaşıkla karıştırarak diğer malzemeleri ilave edin.
  3. Kağıt kap yerleştirdiğiniz, ya da yağladığınız muffin kalıplarına paylaştırın.
  4. Önceden 175 C ye ısıttığınız fırında 20 dakika civarında pişirin.
  5. Dilerseniz üzerine pudra şekeri serperek servis yapın
Afiyet olsun.

Püf noktaları ve notlar:

Pişme süresi muffin kaplarının büyüklüğüne göre değişebileceğinden, kürdan testi ile deneme yaparak kararınızı verin.

Muffinleri çok sıcakken kalıptan çıkartmaya çalışmayın, parçalanabilirler. Aynı şekilde çok uzun süre kalbın içinde de bırakmayın. Ilıkken çıkartın.

Hamur gözünüze biraz katı gelebilir, miktarlarla oynamayın. Donmuş meyveler çok fazla suyunu bıraktığından oran dengeleniyor.

Muffin hamurunu kaşıkla karıştırarak hazırlayın. Asla çırpmayın ve fazlaca karıştırmayın. Muffinlerin temel özelliklerinden birisi az karıştırılarak hazırlanması.

Yabancı tariflerde, "buttermilk" mazlemesini gördüğünüzde yerine kefir kullanabilirsiniz. Bunu Evcini'nden öğrendim. Kefir keklere harika bir lezzet, inanaılmaz bir yumuşaklık ve nem veriyor.
Ben özellikle light kefir öneririm.

Hiç yorum yok: